KUDA NAKON SREDNJE ŠKOLE

SEMINAR ZA MATURANTE

Početak proljeća je period kad najveći broj budućih brucoša donosi odluku o izboru studija. Njima je od značajne pomoći bio i seminar koji je pod nazivom “Pronađi sebe” organizovao Fakultet za psihologiju Univerziteta Bijeljina.


    Kvalitet života , nivo zadovoljstva i sreća u velikoj mjeri zavise od toga da li se bavimo poslom koji nam odgovara. Zato treba ozbiljno i temeljno pristupiti izboru škole, fakulteta i buduće profesije.
    -  Većina srednjih škola je već radila neke testove inteligencije kako bi pomogle svojim maturantima prilikom donošenja za njih izuzetno važne odluke, a to je kuda dalje nakon završetka srednje škole, zaposliti se ili nastaviti školovanje? S obzirom da na našem univerzitetu imamo Fakultet za psihologiju, te kvalitetan tim stručnjaka koji ima iskustva i u održavanju psiholoških radionica, odlučili smo da bijeljinskim maturantima pružimo dodatnu pomoć, rekao je direktor Univerziteta Bijeljina Boro Krstić.
    Seminar je, kako je potvrđeno, bio besplatan, a autor testova inteligencije, testova ličnosti i testova profesionalnog opredeljenja je profesor dr Petar Kostić.
    Putem testova se, ističu organizatori, vrši psihološko procjenjivanje sposobnosti, ličnosti, interesovanja, motiva i očekivanja mladih ljudi kako bi im se pomoglo u uspješnom izboru zanimanja.
    -  Seminar smo organizovali kako bi pomogli maturantima da bolje upoznaju sebe i svoje karakteristike bitne za izbor budućeg zanimanja, da otkriju u čemu su najbolji, koliko su spremni da ulože napora za ostvarivanje svojih ciljeva, njihove navike, organizaciju rada, doživljaj neuspjeha, uticaj nagrade i kazne, pojašnjava profesorka dr Žilijeta Krivokapić, dekan Fakulteta za psihologiju.
    Maturanti su potrvrdili da nije lako odlučiti šta i kako dalje, ali da će im svakako od značajne pomoći biti informacije koje su dobili na seminaru.
    -  Čak i kada pohađaju neku stručnu školu i tada uvijek ima dosta onih maturanata koji su neodlučni i koji su dugo u potrazi za savjetima koji im mogu olakšati izbor, kaže Jelena Marić, psiholog u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Izvor Semberske novine, 28. mart 2013.
Pogledajte originalno izdanje u elektronskom obliku >>>

Prilog slika: 

Seminar za srednjoškolce - Univerzitet Bijeljina