OBAVJEŠTENJE

 

ORGANIZOVANJE I POLAGANJE ISPITA ZA VRIJEME VANREDNE SITUACIJE ILI ZA VRIJEME VANREDNOG STANJA

 

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo donijelo je Uputstvo o načinu organizovanja ispita za vrijeme vanredne situacije ili za vrijeme vanrednog stanja, te Naredbu o ispitnim rokovima u slučaju proglašenja vanredne situacije ili vanrednog stanja, koji nalažu sledeće:

Obaveza visokoškolske ustanove je da za sve studente, koji su regulisali svoj status upisom u ljetni semestar akademske 2019/20. godine, evidentira da su odslušali nastavu u ljetnom semestru.

Visokoškolske ustanove su dužne da organizuju pet ispitnih rokova: aprilski, junsko-julski, avgustovski, septembarski i oktobarski za akademsku 2019/20. godinu u periodu od 1. juna 2020. do 30. oktobra 2020. godine. Ovi ispitni rokovi će se održati u osam termina: aprilski rok– jedan termin, junsko-julski rok – dva termina, avgustovski rok – jedan termin, septembarski rok – dva termina i oktobarski rok – dva termina. Ispite u navedenim rokovima mogu polagati apsolventi, kao i studenti iz čl. 148 st. 1. i 3. Zakona o visokom obrazovanju.

Propisano je da će visokoškolska ustanova odobriti mogućnost polaganja ispita pisanim putem u situaciji kada odgovorni nastavnik nije u mogućnosti održati ispit (nastavnici iz inostranstva), a ne može se obezbijediti adekvatna zamjena (drugi nastavnik).

Prilikom odbrane završnih radova,u komisiji za odbranu treba da bude prisutna većina članova, a članovi komisije koji nisu u mogućnosti prisustvovati lično (nastavnici iz inostranstva, uključujući i Republiku Srbiju), mogu učestvovati u radu komisije putem online platformi ili aplikacija.

Obaveza visokoškolskih ustanova je da prilikom organizovanja ispitnih rokova i drugih aktivnosti u vezi sa polaganjem ispita primjenjuju sve zdravstvene preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

O svim detaljima u vezi sa organizovanjem i polaganjem ispita, te sa polaganjem prijemnog ispita i upisom na Univerzitet, studenti i budući brucoši biće obaviješteni nakon što dobijemo adekvatna uputstva i odluke nadležnog Ministarstva.

Prilog slika: