Poticanje demokratskih vrijednosti I aktivnog građanstva među mladima

Humanity in Action Bosna i Hercegovina objavljuje poziv za dostavljanje prijava za učešće u projektu

 

POTICANJE DEMOKRATSKIH VRIJEDNOSTI

I AKTIVNOG GRAĐANSTVA MEĐU MLADIMA

 

Humanity in Action BiH osmu godinu zaredom organizuje projekat “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima”, uz podršku National Endonjment for Democracy (NED). Program je fokusiran na transfer znanja o demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisanje kritičkog razmišljanja o osjetljivim pitanjima u društvu, te poticanje razvoja komunikacijskih i istraživačkih vještina učesnika_ca.

 

Poziv se primarno odnosi na studente_ice prve i druge godine dodiplomskog studija na svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, ali i prijave studenata_tica sa viših godina će se uzeti u razmatranje.

 

Program se sastoji iz sljedećih komponenti:

 

>> Devetodnevni edukacijski program u Sarajevu(7. - 12. decembar 2019. godine) prvenstveno ima za cilj prenošenje znanja o različitim modelima demokratije, demokratskim vrijednostima, osnovnim postulatima aktivnog građanstva i demokratske političke kulture, ljudskim pravima, nacionalizmu i identitetu, te omladinskom aktivizmu.

 

>> Individualno istraživanje(decembar 2019. - februar 2020. godine) će omogućiti učesnicima_ama da uz dodijeljenog mentora istražuju pitanje od njihovog interesa koje se u širem smislu odnosi na postojeće prepreke koje onemogućavaju efikasno učešće mladih u njihovim zajednicama, odnosno na primjenu diskriminacije ili kršenja ljudskih prava mladih.

 

>> Trodnevni trening u Neumu(mart 2020. godine) predstavlja priliku za prezentaciju istraživanja i razvoj vještina iz oblasti projektnog i finansijskog menadžmenta.

 

>>Implementacija grupnih projekata (april – juni 2020. godine) uz primjenu znanja i vještina stečenih u prethodnim fazama programa.

 

>>Promocija rezultata grupnih projekata (juli – august 2020. godine) u medijima i lokalnim zajednicama u kojima su implementirani.

 

>>Završna ceremonija u Sarajevu (septembar 2020. godine) sa dodjelom certifikata i prezentacijom realizovanih projekata.

 

 

Sve troškove snosi organizator.

 

Prijavite se do 5. novembra 2019. godine preko formulara koji se nalazi na linku:

https://humanityinaction.wufoo.com/forms/z1u6yakw1c40bfr/

 

 

 

Više informacija na:

www.facebook.com/PDVIAGMM

z.markovic@humanityinaction.org