SAJAM POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU

    Dana 23.05.2013. god predstavnici Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Bijeljina i članovi Udruženja poljoprivrednika Republika Srpska iz Bijeljine na čelu sa predsednikom Ljubom Maletić, posjetili su Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

    Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu je najveći agrobiznis događaj u Srbiji. Jedan je od pet vodećih sajmova u Evropi i deset u svijetu, prema podacima Eichberg Ag Trade Show Report iz 2010. godine. Sajam je okupio najznačajnije pojedince, udruženja i kompanije iz oblasti agrobiznisa koji će predstaviti proizvode i usluge iz više od 50 zemalja svijeta.

    Jubilarni, 80. međunarodni poljoprivredni sajam otvoren je do petka 24. maja, na kome se sklapaju i dogovaraju poslovi i predstavljaju najveća dostignuća u oblastima poljoprivredne proizvodnje, hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, opreme za prehrambenu industriju, hemijskih i zaštitnih sredstava, organske hrane i pratećih proizvoda i usluga. Ovu manifestaciju, kao i svake godine, posetilo je veliki broj stranih privrednih delegacija, privrednici iz Italije, Slovenije i Hrvatske koji su nam prikazali njihova najnovija dostignuća.

    Međunarodni poljoprivredni sajam po mnogo čemu je poznat u svetu, ali je sigurno prepoznatljiv po Izložbi poljoprivredne mehanizacije i Nacionalnoj izložbi stoke. Ove dvije izložbe su, tradicioalno, najveće izlagački segmenti ove manifestacije, takođe privlači najviše pažnju posmatrača, privrednika i stručne službe.

    Na izložbi mehanizacije posetioci su se mogli upoznati sa novitetima, koji olakšavaju poljoprivrednu proizvodnju, ali i da pri kupovini iskoriste popuste i promotivne akcije koje su nudili proizvođači poljoprivredne mehanizacije, u cilju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

    Kao i prethodnih godina, poseban kvalitet na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu dala je najveća Nacionalna izložba stoke, na kojoj je predstavljen vrhunski genetski materijal. Izložene su mnoge domaće i strane rase goveda, svinja, konja, ovaca, koza, pernatih životinja i mnogih sitnih životinja, uz mogućnost kupovine po prihvatljivim cijenama. Izložba u velikoj mjeri afirmiše obnavljanje i uvećavanje stočnog fonda i unapređenje domaće stočarske proizvodnje.

    Takođe, naši poljoprivredni prozvođači su imali prilike da se informišu o novitetima u zaštiti bilja. Mnogi predstavnici hemijskih kuća su došli iz svih krajeva Srbije i inostranstva kako bi predstavili svoje proizvode i podigli nivo kvaliteta i konkurentnost domaće poljoprivredne proizvodnje.

 

Prilog slika: 

Sajam poljoprivrede u Novom Sadu