Skip to main content

Healthy and safety gastronomic products as potential for new employment

Healthy and safety gastronomic products as potential for new employment

Naziv projekta

Healthy and safety gastronomic products as potential for new employment

Fond

IPA

Trajanje

18 mjeseci

Abstrakt

Projekat „Healthy and safety gastronomic products as potential for new employment“, broj 48-00-00080/2019-28-5, predstavlja podršku Evropske unije prekograničnoj saradnji između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, finansiran sredstvima iz IPA fondova. Nosilac projekta je SSS Branko Radičević iz Rume u partnerstvu sa JU SC Petar Kočić iz Zvornika i Udruženjem „Limitless“ iz Beograda. Projekat je odobren od strane Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Projekat je usmjeren na kreiranje podsticajnog okruženja u čijem je fokusu jačanje profesionalnih kompetencija mladih iz ugostiteljstva kroz promovisanje zdrave i bezbjedne ishrane. Tokom projekta biće opremljeni kuhinjsko-trpezarijski blokovi u školama, pokrenuta dva đačka preduzeća, doći će do prekograničnih posjeta gdje će mladi imati prilike da se upoznaju sa vršnjacima iz susjednog područja. Takođe, projektom je planirana realizacija niza aktivnosti koje će doprinijeti održivosti projekta, edukativne aktivnosti, pisanje stručne literature, izrada analiza okruženja, pokretanje internet portala zdrave i bezbedne gastronomije i dr. Projekat je počeo sa realizacijom 10.05.2021. godine i traje 18 meseci.

Ciljevi projekta

Glavni projektni cilj je podrška mladima (15-24. godine) i zajednici da se kroz opremanje kuhinja, edukaciju, kreiranje novih gastronomskih proizvoda omogući podsticajno okruženje za zapošljavanje mladih i unapređenje rada škola.

Partneri u projektu

1.  Srednja stručna škola Branko Radičević, Srbija

2.  Javna ustanova Srednjoškolski centar „Petar Kočić, BiH

3.  Univerzitet Bijeljina, BiH

Društvene mreže

O univerzitetu

Univerzitet „Bijeljina" je nastao tako što je osnovan od strane Visoke škole „Koledž zdravstvene njege” Bijeljina, na osnovu Saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Misija Univerziteta je da omogući sticanje novih znanja, vještina i kompetencija prvenstveno kandidatima iz Semberije i okolnih regija, zatim Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i iz drugih zainteresovanih zemalja. Odnosno, obavljanje obrazovne naučno-istraživačke djelatnosti i transfer znanja u privredi.