Šifra
|
420103
|
Naziv predmeta
|
Autohtone rase goveda
|
Nastavnik
|
Prof. dr Milivoje Ćosić
|
Status predmeta
|
Izborni
|
Godina
|
IV
|
Semestar
|
8
|
Uslov
|
Nema
|
Matičnost predmeta
|
Naučna oblast
|
Poljoprivredne nauke
|
Naučno polje
|
Nauka o životinjama i mlijeku
|
Uža naučna oblast
|
Stočarstvo
|
Opis predmeta
|
Cilj
|
Predmet treba da omogući studentu znanje/razumjevanje: postupka kontrole, evidencije, metoda odgajanja i odabiranja u govedarstvu, tehnološkog procesa proizvodnje u različitim kategorijama goveda, principu organske proizvodnje u autohtonim rasama goveda.
|
Ishod učenja na nivou predmeta
|
Na kraju nastavnog predmeta student treba da pokaže poznavanje: rasa i osobina autohtonih rasa goveda, osnovnih procesa razmnožavanja, postupaka kontrole i evidencije osobina, metode odgajivanja i selekcije, tehnoloških procesa u autohtonim vrstama goveda, principa organske proizvodnje autohtonih rasa goveda. Student treba da bude osposobljen za poznavanje tehnoloških procesa proizvodnje različitih rasa autohtonih goveda, hraniva koja se koriste u ishrani domaćih životinja, osnovnih principa sastavljanja obroka, timski rad. Zašto autohtone rase goveda imaju vrlo veliki genetski značaj, ekonomski i dr.. ? Kakav je populacioni trend ovih rasa? Opravdanost primjene tehnologije krionolozacije embriona i embrion transvera, kao i osnivanje banki gena.
|
Sadržaj predmeta-teorijska nastava
|
Autohtone rase goveda. Busa, rasa goveda. Podolska rasa. Gatačka i kolubarska rasa. Mliječnost i mesnatost autohtonih rasa. Reprodukcija autohtonih rasa goveda. Smještaj i način držanja. Pripremanje hrane i ishrana autohtonih rasa. Uloga globalnih kordinatora u očuvanju agrobiodivrziteta i animalnih genetičkih resursa. Metode konverzacije i program očuvanja autohtonih rasa goveda kao održivog genetičkog resursa. In-situ konzervacije. Ex situ konzervacije. Stvaranje banke gena. Uloga selekcije u očuvanju genetskih resursa. Organska proizvodnja u govedarstvu.
|
Sadržaj predmeta-praktična nastava
|
Obilježavanje životinja. Evidencija u govedarstvu. Osnovni principi za sastavljanje obroka za različite kategorije goveda.
|
Metode izvođenja nastave
|
Predavanje, interaktina nastava, terenske vježbe.
|
Literatura-obavezna
|
- Romčević, Lj., Trifunović, G., Lazarević, Lj. (2006): Govedarstvo Srbije, monografija, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd
- Mitić, N., Ferčej, J., Zeremski, D., Lazarević, Lj. (1987): Govedarstvo, monografija, Poljoprivredni fakultet, Univerzitetu Beogradu
|
Literatura-preporučena
|
-
|
Metrika predmeta
|
ECTS
|
Nastavne aktivnosti
|
Samostalni rad studenata (SRS)
|
Ukupno časova
|
Predavanje
|
Vježbe
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
6
|
30
|
30
|
/
|
120
|
180
|
Vrednovanje rada studenta
|
Predispitne obaveze
|
Završni ispit
|
Ukupno
|
Predavanja
|
Vježbe
|
Kolokvijum
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
Pismeni
|
Usmeni
|
100
|
10
|
10
|
30
|
/
|
/
|
50
|