Skip to main content

Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini

Poljoprivredni fakultet Univerziteta “Bijeljina” bio je domaćin tradicionalnog Seminara za poljoprivredne proizvođače i druge zainteresovane subjekte u poljoprivredi i agrobiznisu. Seminar pod nazivom: “Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini” održan je 10.03.2021. godine u velikom amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta “Bijeljina”. 

Skup je prevashodno bio namjenjen, poljoprivrednim proizvođačima, poslovnom sektoru u oblasti agrara, savetodavcima kao i drugim indivudulanim i privrednim subjektima u oblasti agrara. 
Učesnici skupa bili su zaposleni sa Univerziteta “Bijeljina”, predstavnici iz lokalnih agrarnih institucija koje sarađuju sa Univerzitetom (odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina, Agrarni fond Grada Bijeljina), predstavnici Grada Bijeljine (gradonačelnik), predstavnici projekta „VIRAL“, predstavnici Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šuamrstva i vodoprivrede RS, mnogobrojni individualni poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Bijeljina, te njihovi predstavnici organizovani u strukovna udruženja. 

Predavači su bili profesori sa Univerziteta “Bijeljina”, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Banja Luci, te predstavnici kompanije iz oblasti precizne poljoprivrede (bespilotne letjelice-dron). Na samom početku skupa predavače i učesnike je pozdravio direktor Univerziteta “Bijeljina” prof. dr Boro Krstić.  U nastavku skupa pozdravnu riječ su uputili gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, zatim direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja prof. dr Goran Perković, jedan od učesnika projekta „Viral“ prof. dr Aljo Mujčić sa Elktrotehničkog fakulteta u Tuzli, kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dr Zoran Maletić.

Profesor Grigorije Trifunović je istakao načine intenziviranja mliječnosti kod krava i izneo nekoliko svrsishodnih predloga kako ih ostvariti. Naročito je akcent stavljen na područje regije Semberije.
Profesor Gorica Cvijanović putem prezentacije je pokazala sav značaj mikroorganizama u poljoprivrednoj proizvodnji, njihovu ulogu i dejstvo. 
Profesor Željko Dolijanović je pokazao kako pojedini alternativni sistemi gajenja mogu itekako uticati na održivost ratarske proizvodnje, te je iznio načine njihovog uvođenja u savremenu poljoprivednu proizvodnju.
Momir Alvirović iz firme Agrodron je govorio o praktičnim aspektima primene dronova u poljoprivredi, sa posebnim akcentom na ratarsku proizvodnju koja je jedna od vodećih na području Semberije.
U drugom dijelu skupa izvedena je praktična vježba primjene bespilotnih letjelica u svrhu detekcije i zaštite bilja od štetoina i bolesti, a koju je izvela kompanija Agro Tim iz Beograda. Učesnici su na licu mjesta imali priliku vidjeti primjenu dronova na usjevima te se uvjeriti u njihovu efikasnost i preciznost. 

U nadi da ćemo se sledeći put okupiti na Seminaru okupiti u mnogo boljim zdravstveno epidemiološkim uslovima zahvaljujemo se svim učesnicima i želimo im puno zdravlja i uspjeha u privatnom i poslovnom životu.

Galerija

Društvene mreže

O univerzitetu

Univerzitet „Bijeljina" je nastao tako što je osnovan od strane Visoke škole „Koledž zdravstvene njege” Bijeljina, na osnovu Saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Misija Univerziteta je da omogući sticanje novih znanja, vještina i kompetencija prvenstveno kandidatima iz Semberije i okolnih regija, zatim Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i iz drugih zainteresovanih zemalja. Odnosno, obavljanje obrazovne naučno-istraživačke djelatnosti i transfer znanja u privredi.