Skip to main content

Seminar pod nazivom “Kuda nakon srednje škole”

SEMINAR ZA MATURANTE

Početak proljeća je period kad najveći broj budućih brucoša donosi odluku o izboru studija. Njima je od značajne pomoći bio i seminar koji je pod nazivom “Pronađi sebe” organizovao Fakultet za psihologiju Univerziteta "Bijeljina".

Kvalitet života, nivo zadovoljstva i sreća u velikoj mjeri zavise od toga da li se bavimo poslom koji nam odgovara. Zato treba ozbiljno i temeljno pristupiti izboru škole, fakulteta i buduće profesije.

Većina srednjih škola je već radila neke testove inteligencije kako bi pomogle svojim maturantima prilikom donošenja za njih izuzetno važne odluke, a to je kuda dalje nakon završetka srednje škole, zaposliti se ili nastaviti školovanje. S obzirom da na našem univerzitetu imamo Fakultet za psihologiju, te kvalitetan tim stručnjaka koji ima iskustva i u održavanju psiholoških radionica, odlučili smo da bijeljinskim maturantima pružimo dodatnu pomoć, rekao je direktor Univerziteta "Bijeljina", Boro Krstić.

Seminar je, kako je potvrđeno, bio besplatan, a autor testova inteligencije, testova ličnosti i testova profesionalnog opredjeljenja je profesor dr Petar Kostić.

Putem testova se ističu organizatori, vrši psihološko procjenjivanje sposobnosti, ličnosti, interesovanja, motiva i očekivanja mladih ljudi kako bi im se pomoglo u uspješnom izboru zanimanja.

Seminar smo organizovali kako bi pomogli maturantima da bolje upoznaju sebe i svoje karakteristike bitne za izbor budućeg zanimanja, da otkriju u čemu su najbolji, koliko su spremni da ulože napora za ostvarivanje svojih ciljeva, njihove navike, organizaciju rada, doživljaj neuspjeha, uticaj nagrade i kazne, pojašnjava profesorka dr Žilijeta Krivokapić, dekan Fakulteta za psihologiju.

Maturanti su potvrdili da nije lako odlučiti šta i kako dalje, ali da će im svakako od značajne pomoći biti informacije koje su dobili na seminaru.

Čak i kada pohađaju neku stručnu školu i tada uvijek ima dosta onih maturanata koji su neodlučni i koji su dugo u potrazi za savjetima koji im mogu olakšati izbor, kaže Jelena Marić, psiholog u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Izvor Semberske novine, 28. mart 2013.

Pogledajte originalno izdanje u elektronskom obliku

Društvene mreže

O univerzitetu

Univerzitet „Bijeljina" je nastao tako što je osnovan od strane Visoke škole „Koledž zdravstvene njege” Bijeljina, na osnovu Saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Misija Univerziteta je da omogući sticanje novih znanja, vještina i kompetencija prvenstveno kandidatima iz Semberije i okolnih regija, zatim Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i iz drugih zainteresovanih zemalja. Odnosno, obavljanje obrazovne naučno-istraživačke djelatnosti i transfer znanja u privredi.